Jest tyle zdań , które mogłyby być wstępem do opisania wyprawy na tereny po " katastrofie w Elektrowni Atomowej w Czarnobylu że trudno mi wybrać najbardziej trafny i właściwy... 27 lat po awarii reaktora nr 4 nadal pozostawia po sobie mnóstwo faktów a jeszcze więcej mitów. Temat jest tak szeroki i wielowątkowy że można by pisać z niego maturę.. Udałem się na tę wyprawę wraz z Polskim Towarzystwem Nukleonicznym z udziałem prof.Marka Radlińskiego specjalisty d/s przyczyn i skutków awarii. Wstęp na teren zamkniętej Strefy ( ZONY ) umożliwił nam Sergiej Wiktorowicz Akulinin były operator turbiny reaktora nr 2 w Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej , uczestnik akcji likwidacji skutków awarii.
Już przed wyjazdem wiedziałem że będzie to wycieczka mojego życia. To co zobaczyłem i jakich emocji doświadczyłem nie da się opisać , ale mam nadzieję że fotorelacja z wyjazdu przynajmniej w małej części przybliży Wam i zainteresuje Was miejscem , które już na zawsze zapisało się w kartach historii.
Załączniki
W tle blok reaktora nr 4
Budowa nowego sarkofagu , który lada moment zakryje cały blok reaktora , po ówczesnym wyburzeniu komina.
Pomnik Bohaterów Katastrofy w tle blok reaktora nr 4 , który 26 kwietnia 1986 uległ awarii.
Pomnik przed wjazdem do wysiedlonego miasta Prypeć. Miasto istniało zaledwie 16 lat. Tuż po awarii w elektrowni miasto zostało ewakuowane w ciągu kilku godzin.
Diabelski Młyn...nigdy nie doczekał swojej inauguracji 1 maja. Do dziś stoi jako symbol miasta , które jak na lata 80-te był symbolem rozwoju i nowoczesności miasta Prypeć
nieWesołe miasteczko ...pozostawione tak jakby opuszczone w pośpiechu...( tak właśnie było )
Atrakcja wesołego miasteczka dla najmłodszych , niestety dzis to juz tylko atrakcja turystyczna
Prypeć - Szpital Jak na lata 80 szpital w Prypeci był bardzo dobrze rozbudowany.. Bloki operacyjne , bloki zakaźne , oddzielny blok porodowy , Teren szpitala bardzo duży , dziś ledwo już odnaleźć budynki , które coraz bardziej przykrywają dziko rosnące drzewa.
Restauracja nad przystanią Pripyat Cafe z której korzystali także pacjenci szpitala. Te witraże zamawiane byly u najlepszych fachowców w Moskwie , dziś ulegają zniszczeniu przez turystów... wątpliwa przyjemność :(
11 lat po katastrofie w Prypeci mieszkało kilka tysięcy żołnierzy i pracowników elektrowni. Ostatni reaktor działał do 2001 roku a więc to kolejny dowód na to aby obalić mit i rzekomym wysokim promieniowaniu
Kinoteatr Prometeusz
Centrum Miasta Prypeć
Kiedyś tętniące życiem miasto dziś chowa sie za drzewami ...coraz trudniej znaleźć tu nawet 8 piętrowe bloki mieszkalne
Kompleks- Dom Liubirernyj
Hotel Polesie i sąsiadujący z nim budynek Partii KC
Chwytak - narzędzie biorące udział w likwidowaniu skutków awarii. Chwytak jest porzucony między drzewami. jest tak napromieniowany że po całodniowym przebywaniu obok można dostać objawy choroby popromiennej
Stacja kolejowa Janów , w tle pociągi biorące udział w ewakuacji ludzi
Jeszcze kilka lat a z pociągów tez już nic nie zostanie , złomiarze wycinają wszystko
Pomnik Bohaterów i poległych Strażaków w oddalonej 18 km od elektrowni wsi Czarnobyl
Aleja z tabliczkami nazw wysiedlonych wiosek
Wystawa porzuconych wozów bojowych i " Łazików ' zdalnie sterowanych , bioracych udział w likwidowaniu skutków awarii katastrofy
Przystań porzuconych barek we wsi Czarnobyl. Jeszcze kilka lat temu było tu ponad 30 statków...niestety dla złomiarzy to góra złota...dziś pozostało ich zaledwie kilka. W tej Barce kręcony był film " Czarnobyl Triumf Natury " polecam !!
Jedyne tętniące życiem miejsce w Czarnobylu..Cerkiew dla mieszkańcow